2020

BARROW ST. TOWNHOME VAN VORST PARK Jersey City

Project

The Barrow Street brownstone is a classic 1850s Victorian brownstone in Jersey City’s Van Vorst Park. With many of its beautiful, original details left intact—including crown molding, stained glass windows, and a unique wooden grand staircase—And Studio’s vision was to preserve and amplify the space’s character while layering in modern functionality, depth, and warmth.

Inspired by the tactile utility of London townhouses, we sought out to create a home that felt wholly authentic, a balance of nuanced detail and open space.​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​

​ ​The Process

We began by elevating many of the home’s original details, adding natural oak herringbone flooring; selectively repairing crown molding to match the original 1850s plaster; finishing the walls with beautifully textured diamond plaster in collaboration with Jersey Ice Cream Co.

We transformed the kitchen, re-envisioning the layout with a more functional, intuitive flow and renovating it in a classic English style, including both Shaker details and custom carpentry handcrafted in England. Details throughout the home nod to its historic past, including William Morris wallpaper in the guest bedroom, unfinished brass fixtures, and a one-of-a-kind antique stone basin in the powder room... special touches that felt subtly untouched by time. 

Living Room
Kitchen Island
Range Crop
Banquette
Kitchen to Staircase
Dining Room Crop
Upstairs Hallway
Bedroom Living Area Landscape
Bedroom Landscape
Guest Bathroom Hallway
Guest Bathroom Vanity
2020

BARROW ST. TOWNHOME VAN VORST PARK Jersey City

Project

The Barrow Street brownstone is a classic 1850s Victorian brownstone in Jersey City’s Van Vorst Park. With many of its beautiful, original details left intact—including crown molding, stained glass windows, and a unique wooden grand staircase—And Studio’s vision was to preserve and amplify the space’s character while layering in modern functionality, depth, and warmth.

Inspired by the tactile utility of London townhouses, we sought out to create a home that felt wholly authentic, a balance of nuanced detail and open space.​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​

​ ​The Process

We began by elevating many of the home’s original details, adding natural oak herringbone flooring; selectively repairing crown molding to match the original 1850s plaster; finishing the walls with beautifully textured diamond plaster in collaboration with Jersey Ice Cream Co.

We transformed the kitchen, re-envisioning the layout with a more functional, intuitive flow and renovating it in a classic English style, including both Shaker details and custom carpentry handcrafted in England. Details throughout the home nod to its historic past, including William Morris wallpaper in the guest bedroom, unfinished brass fixtures, and a one-of-a-kind antique stone basin in the powder room... special touches that felt subtly untouched by time. 

Living Room
Kitchen Island
Range Crop
Banquette
Kitchen to Staircase
Dining Room Crop
Upstairs Hallway
Bedroom Living Area Landscape
Bedroom Landscape
Guest Bathroom Hallway
Guest Bathroom Vanity
AND STUDIO